Śniadaniowe bułeczki: chrupiące i puszyste

Czy istnieje coś lepszego niż świeżo upieczone bułeczki? Te pachnące, puszyste i chrupiące pyszności mogą być kwintesencją doskonałego poranka lub popołudnia. A jeśli przygotujecie je w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej, zadowolą nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Dziś podzielę się z Wami przepisem na domowe pszenne bułeczki, których każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością. Przepis ten znalazłam na blogu: Ania gotuje. Tam autorka dodatkowo posypała bułeczki sezamem. A tymczasem zobaczcie jak wypieki wyszły mi. 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA 12 SZUK O ŚREDNICY 10 CM

Do przygotowania bułeczek potrzebujecie opakowania suchych drożdży (7g), 400 g mąki pszennej, łyżeczki soli i cukru, szklanki ciepłej wody ( 250 ml), łyżki oliwy z oliwek do ciasta, ok. 20 ml oliwy z oliwek do wykorzystania przy formowaniu bułek oraz ewentualnie 2 łyżek sezamu do posypania wypieków. 

PRZYGOTOWANIE BUŁECZEK ŚNIADANIOWYCH
Przygotowanie bułek zaczynamy od przygotowania drożdży. Ja używam suchych więc mieszam je z łyżeczką cukru i 50 ml ciepłej wody. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam na kilka minut w ciepłe miejsce. Dobrym pomysłem jest nagrzanie piekarnika do temp. 35 stopni i umieszczenie w nim naczynia z drożdżami, by przyspieszyć cały proces. 

W drugim naczyniu mieszamy mąkę, sól, łyżkę oliwy z oliwek oraz uzyskany rozczyn. Wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia.

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Tu ponownie można skorzystać z lekko nagrzanego piekarnika. 

Po upływnie powyższego czasu wyjmujemy ciasto na blat obsypany mąką i wyrabiamy jeszcze chwilę. 

Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. 

Następnie dzielimy ciasto na 12 równych części. Moczymy palce w oliwie z oliwek i formujemy z nich bułeczki. Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy bułeczki oliwą i opcjonalnie obsypujemy sezamem. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie umieszczamy blachę w piekarniku i pieczemy przez około 12-15 minut, do momentu aż będą złociste.

Gotowe! Teraz można cieszyć się pysznymi, domowymi bułeczkami, które świetnie sprawdzą się jako śniadanie z dodatkiem masła, dżemu lub wędliny i sera. Ten przepis wydobywa najlepsze właściwości ciasta, przez co bułeczki są puszyste w środku, chrupiące na zewnątrz i pachnące. Spróbujcie sami i przekonajcie się jakie są pyszne.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie pozostawione na moim blogu komentarze :)

Internetowa wyszukiwarka ofert pracy

POSTAW KAWĘ

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Copyright © Magda bloguje